dilluns, 27 d’octubre del 2008

Pissarres digitals a l´aula

Fa temps que volia escriure sobre el bloc Bitàcola deMestraTIC, es tracta del bloc d´una mestra. A classe van encarregar-nos explorar aquest bloc i com que volia parlar de les pissarres digitals i m´en recordaba que se´n parlava en el bloc Bitàcola deMestraTIC i he decidit tornar a llegir-me aquest apartat i així poder recomanar aquest bloc.

Les pissarres digitals són una eina molt actual que segurament dintre de poc substituiran les típiques pissares de guix. Podem distingir entre :

Pissara digital

Sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador i un videoprojector, que permet projectar continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador: rateta, teclat...

Pissarra digital interactiva

Molts, encara, no hem tingut la sort de treballar amb aquestes pissarres per aquest motiu no puc donar la meva opinió. Segons el bloc de Bitàcola deMestraTIC diu que els nanos estan més contents, més atents i amb moltes ganes de descobrir. Penso que és una molt bona eina per estimular l´aprenentatge dels nens i nenes ja que, és una eina nova i als nens els encanta decobrir el que no conèixen


Són un sistema tecnològic , generalment integrat per un ordinador, un videoprojector i un dispositiu de control de punter, que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup. Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.
En aquest apartat podem parlar sobre el Mimio és un dispositiu que converteix qualsevol superfície en una pissarra digital interactiva (PDI). Ve acompanyat d'un paquet d'utilitats de software. S'ha de connectar a un ordinador, el qual, a través d'un videoprojector, projecta a la paret la pantalla de l'ordinador, i permet una interactivitat entre la pissarra i l'ordinador. Es a dir, el concepte de PDI consisteix que amb un llapis de punta seca es pot actuar i escriure de forma digital sobre la pantalla de projecció, i el resultat es mostra a l'ordinador. O a l'inrevés, quan s'actua sobre l'ordinador, es reflexa a la pantalla.

El Mimio té la particularitat respecte altres PDI de que és portàtil i es pot instal·lar en pocs minuts en qualsevol aula.
La seva utilitat amb alumnes amb deficiències visuals és evident, l'alumne pot visualitzar al seu ordinador, a la seva taula i el que fa el seu professor/a. Algunes possibilitats del Mimio són : Crear activitats, remarcar i focalitzar continguts i pintar en una veleda.

diumenge, 19 d’octubre del 2008

CmapTools


Dilluns dia 13 vam descobrir un programa que em va semblar molt interessant i molt útil tant per la organització dels meus estudis ara com, per la meva feina de mestra al finalitzar la carrera ja que, representen els diversos conceptes de manera gràfica. Cmaptools és un programa gratuït que el seu objectiu és l´elaboració de mapes conceptuals ; a classe de NTAE vam elaborar una mapa conceptual referit als blocs.

Amb aquest programa els usuaris poden construir, navegar i compartir models de coneixement fàcilment. Ofereix un sèrie d'eines per tal de que cada usuari elabori els seus mapes conceptuals canviant colors , tipus de fletxes... etc i els pugui compartir i publicar a internet a través d´un servidor. A més a més, permet crear automàticament una pàgina web amb el concepte del mapa seleccionat. Permet exportar els gràfics elaborats en forma d' imatge (jpg, gif, png, bmp, etc), pàgina web, text o format XML. Per agregar informació sobre un quadre només cla clickar sobre aquest amb el botó dret.

Per acabar proposo un exemple de mapa conceptual :


diumenge, 12 d’octubre del 2008

Google translate

Aquest espai web ens permet traduir en el moment qualsevol pàgina que estigui en un idioma desconegut per nosaltres. Actualment, google translate ofereix taduccions amb vint-i-tres idiomes diferents, com per exemple : francès, alemany, espanyol, grec, italià , potuguès, àrab... És un espai molt fàcil dútilitzar; únicament on posa "text original" hem d´escriure la paraula , frase o text que volguem traduir a sota, seleccionem l´idioma amb el que estem escrivint i al costat, seleccionem l´idioma amb el que volem la traducció.
Per traduir una pàgina web clickem sobre l´apartat eines seguidament, arrosseguem l´idioma amb el que volem traduir la web a la barra de vincles i així, només clikant l´icona d el´idioma tindrem la traducció web en l´idioma desitjat.A més aquest espai ofereix traducció de cerques, és a dir, si volem buscar informació en anglès sobre un tema ho podem esciure en castella i darrerament seleccionar l´idioma amb el que volem la informació i es traduirà automàticament.´ Per últim en la pestanya "diccionari" a més de la traducció de paraules o frases curtes apareixeran frases en funció de la frase o paraula dita amb ls seves respectives traduccions. El diccionari s´ofereix en : coreà , espanyol, anglès, italià, rus, alemany i francés.
En l´entorn escolar aquesta web pot ser molt útil, per exemple en l´elaboració d´un treball moltes vegades ens podem trobar amb pàgines molt interessants però que estan en un altre idioma doncs, aquest espai és una molt bona solució per la traducció d´informació. També a les escoles es podria fer servir amb la finalitat de profunditzar en una llengua estrangera, és a dir, una pàgina que els nens i nenes coneguin i la tradueixin, per exemple a l´anglès ; un portal adequat seria l´ edu.365 on els nens a més de profunditzar en diverses matèries ho podrien fer en anglès.

Per accedir a la pàgina clickeu aquí.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

edu365.cat


Edu365.cat és un portal educatiu del Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya, orientat i desenvolupat per a l'alumnat i les seves famílies.

El portal proporciona als nens i nenes un conjunt de recursos, serveis, jocs que els poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa, i a més a més motivar-los a aprendre mentre s'ho passen bé.
També aquest portal ofereix una amplia informació de les assignatures que es desenvolupen a primària, ESO i batxillerat. Possibilita els estudiants reforçar les matèries amb apunts estructurats.

No hem d'oblidar que ,avui dia, les tasques informàtiques són molt importants i per això si els nens i nenes comencen més aviat aprendran a utilitzar-ho millor a la llarga. Per aquest motiu els professors haurien de recomanar a l'alumnat accedir-hi per aprendre d´una manera interactiva.

Ara ens centrarem en l´apartat d´educació primària. Dins d´aquest apartat hi han diverses àrees : l´àrea de llengua, de coneixement del medi i d´educació artística i dins d´aquestes àrees trobem diverses matèries. Si clickem a qualsevol matèria podem realitzar una activitat. Proposo un exemple referit a la matèria de llengua catalana i seguidament, l´activitat endevinalles.