dilluns, 29 de desembre del 2008

Blocs


Un bloc és un diari interactiu personal, està dissenyat per a que, com a un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (blocaire o bloguista) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s'ha publicat i editat.
Els blocaires, bloguistes, blogaires o bloguers són els qui elaboren blocs i formen veritables comunitats en línia amb aquells amb els qui comparteixen interessos. Aquestes comunitats o blocosferes poden tenir diverses formes. Existeixen grups de treball col·laboratiu que utilitzen un webloc com a eina per a comentar, opinar i escriure notícies relatives a la seva tasca.
Us deixo un vídeo en el que veureu la rellevància que tenen els blocs en l'actualitat.

Si vols crear-te un bloc clika aquí.

Blocs i educació

Les possibilitats dels blocs han fet que molts educadors l'hagin inclòs en l'àmbit educatiu per opinar compartir informacions... Per a moltes escoles el bloc ha esdevingut un important recurs educatiu i s'han creat, blocs d'escola, blocs d'aula, blocs pel treball en petit grup i blocs de l'alumne.
A la facultat va venir l'Anna Pérez a oferir-nos un xerrada sobre els blocs a l'educació. El se u bloc és molt interessant:
http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic

diumenge, 28 de desembre del 2008

Fine Artist

A classe de NTAE vam estar investigant el programa educatiu Fine artist que jo ja havia treballat a l'escola. Està dirigit cap a nens de cinc a deu anys i es tracta d'una ciutat (Imaginópolis) on el nostre amfitrió, un tipus anomenat McZee ens convidarà a a realitzar diferents activitats amb altres personatges que aparèixen. Entre les activitats trobem: pintar, dibuixar i diversos recursos per interactuar tant, amb personatges com amb objectes.
És un bon programa perquè els nens comencin a utilitzar l'ordinador a més, a ells els agrada per la gran diversitat de recursos ja que, molts són innovadors.

dimarts, 23 de desembre del 2008

VídeoDownloadHelper 3.2

Es tracta d'un complement per el navegador Mozilla Firefox i que et solucionarà d'una manera ràpida i senzilla, la descàrrega i conversió de vídeos des de numerosos llocs cap el PC. La descàrrega de VídeoDownloadHelper 3.2 és gratuïta.
VídeoDownloadHelper instal·la en la barra de navegació de Firefox un icona que s'anima quan visitas una pàgina com You tube o similars en les que n'hi han vídeos. Aquest icona significa que,únicament, clickant descarregaràs el vídeo.
VídeoDownloadHelper pot amb arxius de Youtube, Myspace,Google vídeos, DailyMotion, Porkolt, iFilm, tu.tv i molts més. Pots seleccionar la carpeta on vols descarregar els vídeos i els trobràs en format FLV.Els arxius s'afegeixen a la llista de descarregues de Firefox com qualsevol altre fitxer. A més destacar que els vídeos no es baixen a la mateixa vegada sinó que, baixen en l'ordre que han estat seleccionats en la descàrrega.

Vídeo edu3.cat

A classe de Noves tecnologies vam dedicar una sessió al lleguatge audiovisual. A partir d'aquesta sessió ens van proposar de fer un vídeo en el que podíem representar un sentiment o podia estar relacionat amb el tema de la sessió didàctica. Nosaltres el vam fer del tema de la nostra sessió didàctica que és l'edu3.cat.

Abans de començar a gravar vam fer un guió i durant la primera sessió vam començar a gravar. Hem fet diferents escenes i diferents plans i per últim hem inclòs un vídeo relacionat amb el tema. Durant la realització vam tenir algun problema, ja que érem tres i si voliem sortir-hi les tres havíem de col·locar la càmera sobre algu i comprovar si estàvem enfocant bé. Cap de les tres havia fet mai un vídeo però, ràpidament, vam familiaritzar-nos amb la càmera. Durant l'edició del vídeo vam tenir un altre problema, no se'ns va guardar el que havíem fet el dia anterior i vam haver de tornar-lo a buscar. Al final ho vam recuperar i aquí us deixo el resultat :


diumenge, 14 de desembre del 2008

Sessió didàctica


Dimecres 3 de desembre vam realitzar la nostra sessió didàctica, érem el grup 1 i per tant trencàvem el gel. Totes tres estàvem molt nervioses però al final tot va surtir bé. A continuació explicaré tot el que après realitzant la sessió didàctica de la pàgina Edu3.cat , els tipus de vídeos i els seu ús.

Primer de tot no coneixia la pàgina edu3.cat que està adreçada a tothom que vulgui consultar o ampliar sobre algun tema però els únics que poden penjar vídeos són professors que estiguin registrats a la pàgina de xtec ( a la entrada anterior he aprofundit més en aquesta pàgina). Pel que fa als tipus de vídeos a l'escola només m'havien posat els transmissors de informació, és a dir, que a partir d'un tema tractat per tal de que quedés més clar o per ampliar alguns conceptes ens posaven aquests tipus de vídeos. En canvi el vídeo coma instrument motivador, com a intrument de coneixement i com a instrument d'avaluació mai n'havia realitzat cap i tampoc havia sentit parlar, tot i que en teoria aquests són els més habituals. Per últim vam explicar el disseny de vídeos didàctics tot i que, abans de realitzar la sessió vam gravar un vídeo i ja vam adquirir un coneixemtns que abans no tenia i els diferents usos del vídeo : el vídeo didàctic i l'ús didàctic del vídeo. La diferencia és que el primer és un vídeo ja realitzat que ens transmet un coneixemnts i l'altre és gravar un vídeo amb un finalitat didàctica.

En conclusió, és un tema del que desconeixia molts conceptes i ara sabria classificar els vídeos segons els seu tipus i buscar vídeos al portal edu3.cat.

diumenge, 23 de novembre del 2008

Edu3.Cat


El portal eDU3.cat és una pàgina web en la que trobem vídeos educatius. Hi trobem dos apartats un adreçat al professorat i l´altre sobre la programació educativa tot i axí, aquest portal està adreçat a tothom no només a la comunitat educativa i permet visionar els vídeos gratuïtament. Però aquests vídeos només poden ser baixats pel professorat a ravés, de la seva identificació. Aquests estan classificats en vuit apartats, aquests vuit apartats corresponen a ls següents assinatures : ciències naturals, ciències socials, ducació artística, educació física, llengües i literatura, matemàtiques, tecnologia i tutoria. A sota de cada vídeo ens indica el nivell que va adreçat, és a dir, educació primària, ESO i Batxillerat. Per altra banda, trobem l´apartat dels vídeos més vistos.
Els vídeos adreçats al professorat els poden servir de suport per complementar o ampliar coneixements.
Aquesta web és una iniciativa pionera a l'estat espanyol que reuneix en un sol portal un ampli ventall de materials audiovisuals educatius produïts per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i el Departament d'Educació.
A la matèria de Noves tecnologies aplicades en l´educació el treball en grup de la sessió didàctica, consitia en el coneixement d´aquest portal web i darrerament llegir el capítol vuit del llibre de Cabero Almenara, J., & Alonso García, C. M Nuevas tecnologías aplicadas a la educación que explica els diversos tipus de vídeo i els diferents usos i a partir d´aquests aspectes trobar relacions entre els vídeos de la web Edu3.cat i els del llibre.

diumenge, 2 de novembre del 2008

Jclic

Jclic està format per un conjunt d´aplicacions inormàtiques que serveixen per desenvolupar diversos tipus d´activitats educatives.
L´antecedent de Jclic és clic, una aplicació que des de 1992 ha estat utilitzada pels educadors i educadores de diversos països coma eina de creació d´activitats didàctiques pels seus alumnes.
Jclic està desenvolupar en la plataforma Java, és un projcte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius.

JClic està format per quatre aplicacions:
  • JClic applet : Un "applet" que permet incrustar les activitats JClic dins d'una pàgina web.
  • JClic player : Un programa independent que una vegada instal · lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l'ordinador (o des de la xarxa) sense que sigui necessari estar connectat a Internet.
  • JClic author : L'eina d'autor permet crear, editar i publicar les activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva. Es poden realitxar activitats com . trencaclosques, sopes de lletres, associacions
  • JClic reports : Un mòdul de recollida de dades i generació d'informes sobre els resultats de les activitats fetes pels alumnes.
A classe de NTAE hem traballat amb Jclic author i aquest, té quatre apartats diferents :
  1. Projecte : aquí citarem els objectius , els autors de l´activitat, l´idioma i les edats per les que estan adreçades les activitats.
  2. Mediateca : en aquest apartat posarem tots els elements multimèdia (imatges, vídeos, audio ).
  3. Activitats :aquí es poden posar activitats per evaluar el que el nen sap i frases que volguem que surtin en acabar l´acttivitat, com per exemple "molt bé ".
  4. Seqüències : és en aquest apartat on es poden ordenar les activitat (per edats, segons la dificultat...)
Per descarregar Jclic feu click aquí

dilluns, 27 d’octubre del 2008

Pissarres digitals a l´aula

Fa temps que volia escriure sobre el bloc Bitàcola deMestraTIC, es tracta del bloc d´una mestra. A classe van encarregar-nos explorar aquest bloc i com que volia parlar de les pissarres digitals i m´en recordaba que se´n parlava en el bloc Bitàcola deMestraTIC i he decidit tornar a llegir-me aquest apartat i així poder recomanar aquest bloc.

Les pissarres digitals són una eina molt actual que segurament dintre de poc substituiran les típiques pissares de guix. Podem distingir entre :

Pissara digital

Sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador i un videoprojector, que permet projectar continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador: rateta, teclat...

Pissarra digital interactiva

Molts, encara, no hem tingut la sort de treballar amb aquestes pissarres per aquest motiu no puc donar la meva opinió. Segons el bloc de Bitàcola deMestraTIC diu que els nanos estan més contents, més atents i amb moltes ganes de descobrir. Penso que és una molt bona eina per estimular l´aprenentatge dels nens i nenes ja que, és una eina nova i als nens els encanta decobrir el que no conèixen


Són un sistema tecnològic , generalment integrat per un ordinador, un videoprojector i un dispositiu de control de punter, que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup. Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.
En aquest apartat podem parlar sobre el Mimio és un dispositiu que converteix qualsevol superfície en una pissarra digital interactiva (PDI). Ve acompanyat d'un paquet d'utilitats de software. S'ha de connectar a un ordinador, el qual, a través d'un videoprojector, projecta a la paret la pantalla de l'ordinador, i permet una interactivitat entre la pissarra i l'ordinador. Es a dir, el concepte de PDI consisteix que amb un llapis de punta seca es pot actuar i escriure de forma digital sobre la pantalla de projecció, i el resultat es mostra a l'ordinador. O a l'inrevés, quan s'actua sobre l'ordinador, es reflexa a la pantalla.

El Mimio té la particularitat respecte altres PDI de que és portàtil i es pot instal·lar en pocs minuts en qualsevol aula.
La seva utilitat amb alumnes amb deficiències visuals és evident, l'alumne pot visualitzar al seu ordinador, a la seva taula i el que fa el seu professor/a. Algunes possibilitats del Mimio són : Crear activitats, remarcar i focalitzar continguts i pintar en una veleda.

diumenge, 19 d’octubre del 2008

CmapTools


Dilluns dia 13 vam descobrir un programa que em va semblar molt interessant i molt útil tant per la organització dels meus estudis ara com, per la meva feina de mestra al finalitzar la carrera ja que, representen els diversos conceptes de manera gràfica. Cmaptools és un programa gratuït que el seu objectiu és l´elaboració de mapes conceptuals ; a classe de NTAE vam elaborar una mapa conceptual referit als blocs.

Amb aquest programa els usuaris poden construir, navegar i compartir models de coneixement fàcilment. Ofereix un sèrie d'eines per tal de que cada usuari elabori els seus mapes conceptuals canviant colors , tipus de fletxes... etc i els pugui compartir i publicar a internet a través d´un servidor. A més a més, permet crear automàticament una pàgina web amb el concepte del mapa seleccionat. Permet exportar els gràfics elaborats en forma d' imatge (jpg, gif, png, bmp, etc), pàgina web, text o format XML. Per agregar informació sobre un quadre només cla clickar sobre aquest amb el botó dret.

Per acabar proposo un exemple de mapa conceptual :


diumenge, 12 d’octubre del 2008

Google translate

Aquest espai web ens permet traduir en el moment qualsevol pàgina que estigui en un idioma desconegut per nosaltres. Actualment, google translate ofereix taduccions amb vint-i-tres idiomes diferents, com per exemple : francès, alemany, espanyol, grec, italià , potuguès, àrab... És un espai molt fàcil dútilitzar; únicament on posa "text original" hem d´escriure la paraula , frase o text que volguem traduir a sota, seleccionem l´idioma amb el que estem escrivint i al costat, seleccionem l´idioma amb el que volem la traducció.
Per traduir una pàgina web clickem sobre l´apartat eines seguidament, arrosseguem l´idioma amb el que volem traduir la web a la barra de vincles i així, només clikant l´icona d el´idioma tindrem la traducció web en l´idioma desitjat.A més aquest espai ofereix traducció de cerques, és a dir, si volem buscar informació en anglès sobre un tema ho podem esciure en castella i darrerament seleccionar l´idioma amb el que volem la informació i es traduirà automàticament.´ Per últim en la pestanya "diccionari" a més de la traducció de paraules o frases curtes apareixeran frases en funció de la frase o paraula dita amb ls seves respectives traduccions. El diccionari s´ofereix en : coreà , espanyol, anglès, italià, rus, alemany i francés.
En l´entorn escolar aquesta web pot ser molt útil, per exemple en l´elaboració d´un treball moltes vegades ens podem trobar amb pàgines molt interessants però que estan en un altre idioma doncs, aquest espai és una molt bona solució per la traducció d´informació. També a les escoles es podria fer servir amb la finalitat de profunditzar en una llengua estrangera, és a dir, una pàgina que els nens i nenes coneguin i la tradueixin, per exemple a l´anglès ; un portal adequat seria l´ edu.365 on els nens a més de profunditzar en diverses matèries ho podrien fer en anglès.

Per accedir a la pàgina clickeu aquí.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

edu365.cat


Edu365.cat és un portal educatiu del Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya, orientat i desenvolupat per a l'alumnat i les seves famílies.

El portal proporciona als nens i nenes un conjunt de recursos, serveis, jocs que els poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa, i a més a més motivar-los a aprendre mentre s'ho passen bé.
També aquest portal ofereix una amplia informació de les assignatures que es desenvolupen a primària, ESO i batxillerat. Possibilita els estudiants reforçar les matèries amb apunts estructurats.

No hem d'oblidar que ,avui dia, les tasques informàtiques són molt importants i per això si els nens i nenes comencen més aviat aprendran a utilitzar-ho millor a la llarga. Per aquest motiu els professors haurien de recomanar a l'alumnat accedir-hi per aprendre d´una manera interactiva.

Ara ens centrarem en l´apartat d´educació primària. Dins d´aquest apartat hi han diverses àrees : l´àrea de llengua, de coneixement del medi i d´educació artística i dins d´aquestes àrees trobem diverses matèries. Si clickem a qualsevol matèria podem realitzar una activitat. Proposo un exemple referit a la matèria de llengua catalana i seguidament, l´activitat endevinalles.

dilluns, 29 de setembre del 2008

Què és hipermèdia ?


Hipermèdia = Multimèdia + Interactivitat

Definicions :
Multimèdia : Que utilitza molts mèdies (audio, video, imatge )
Més informació a la Vikipèdia.

Interactivitat : Capaç de respondre a les demandes de l´usuari.




Què trobareu en aquest bloc ?

Les entrades han de referir-se, entre d'altres, als aspectes següents:

  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge